31 Ağustos 2011

Kim Demiş Beyaz Olmak Zorunda Diye...

Tabi ki yer yüzünde gelinliğin beyaz olmak zorunda olması gibi bir kural yok. Ancak taşıdığı yan anlamlar ve çağrıştırdığı etkilerden ötürü dünyada bir çok ülkede beyaz tercih edilir. Uzak Doğu'da ise beyaz matem rengi, siyah ise saflığın rengidir.

İşe biraz eğlence katmak isteyenler ise renkli gelinlikler tercih eder...








29 Ağustos 2011

New York Rehberi...

Bu yaz malesef istediğim gibi bir tatil yapamadım. Bu yüzden de seneye yaz tatili için inanılmaz planlar yaptım. Bunların en başında New York geliyor. Dünyada en çok görmek istediğim yer. Heralde bir gün Amerika kıtası haritalardan silinirse buna orada yaşayanlardan daha çok üzülen kişi ben olurum. Ben daha New York'u göremeden yok oldu diye...
Bu tatil planlarımla ilgili ilk postum, devamı gelecektir. İlk olarak New York'la başlıyoruz. Bakalım NY'a yolumuz düştüğü zaman neler yapmalı, nerelere gitmeli...

BÖLGELER

New York City beş ana bölgeden oluşur. Bu bölgeler:
Manhattan


Brooklyn


Queens


Bronx


Staten Island


Manhattan, Amerika'nın ve dünyanın en yoğun iş ve finans merkezlerinden biri olarak bilinir. İnsanlar genellikle Manhattan'da çalışıp civar yerleşim birimlerinde yaşamayı tercih etmektedirler. Brooklyn ise New York City'de en çok Türk'e rastlayabileceğiniz bölgelerden biri olarak bilinir.

ULAŞIM

Metro ve Şehir Otobüsleri : New York City’de metro ve otobüsler tek çatı altında olmak üzere Metropolitan Transportation Authority (MTA) altkolu olan NYC Transit tarafından işletilmektedir. Metro ve otobüslerde MetroCard kullanilmaktadir. Bu kartlar neredeyse bütün Metro istasyonlarından temin edilebilmektedir.


Tarife:
- Tek seferlik: 2 $
- 2-4-10-20 ve üstü seferlik: 4-8-20-40 $ (bu kartlarda sefer sayısı arttıkça
indirimler sözkonusudur.
- Sınırsız günlük: 7 $
- Sınırsız haftalık: 24 $
- Sınırsız aylık: 76 $
Not: Genelde kalış sürenize göre günlük, haftalık ya da aylık kart almak daha ekonomik olur. Ayrıca bu kartları kredi kartı kullanarak alırsanız ve kartınızı kaybederseniz paranızın belirli bir kısmını geri alabilirsiniz. Örneğin, 1 aylık bir kart aldınız ve 7 gun sonra kartınızı kaybettiniz. 76/30 $ kartın günlük değeri eder ve (30-7)*(76/30) $ olan 58,3 $ miktarı geri alabilmeniz mümkündür.

Taksi (NYC Yellow Cabs): Her ne kadar adları NYC Yellow Cab olsa da bu taksileri genelde Manhattan’ın içinde ve de New York’ta ki havaalanlarında görürsünüz. Ücretlendirmeleri Türkiye’deki taksi ücretlendirmesine benzer, taksimetre vardır. İlk açılış ücreti ve sonra mesafeye göre belirli bir miktar şeklindedir. Ayrıca taksimetrede tutan ücretin %10-%20 ‘si kadar bir miktarda bahşiş verilmesi beklenir.

Tarife:
- Taksimetre Açılış: 2 $
- Her 1/5 mile (300 mt): 0.30 $
- Her 1 dakika bekleme: 0.20 $
- Gece ek ödemesi : 0.50 $ (20:00-08:00 arası)
Manhattan’ın dışındaki yerlerde (Bronx, Brooklyn, Staten Island) Car Service’ler mevcuttur. Car Service araçlarında taksimetre bulunmaz, kısa mesafeler 5-10 $ arasındadır, uzun mesafelerde ise pazarlık yapılır ve fiyat önceden konuşulur.

Havaalanları: New York City’ e üç havaalanı ile ulaşmak mümkündür.

- John F. Kennedy International Airport (JFK)

- LaGuardia Airport (LGA)

- Newark International Airport (EWR)

Feribotlar: NYC’de Staten Island, Ellis Island ve de Liberty Island (Statue of Liberty : Özgürlük Anıtı)’a gidebilmek için feribotları kullanabilirsiniz. Staten Island feribotu 24 saat boyunca hareket etmektedir ve de ücretsizdir. Ellis Island ve Liberty Island’a giden feribotlar günün belli saatlerinde olmaktadır ve ücretlidir.

GEZİLECEK YERLER

New York City’de gezilip görülecek yerler bakımında oldukça zengin bir şehirdir. Bu yerlere örnek olarak, dünyaca ünlü Özgürlük Anıtı (Statue of Liberty)

Ellis adası


Empire State (Building) Binası


Chrysler (Building) Binası


New York City'deki tek yeşil alan olan ve birçok etkinliğe evsahipliği yapan Central Park


Çin (Chinatown) Mahallesi


İtalyan (Little Italy) Mahallesi


Broadway şovlarının olduğu Time Square


En pahalı ve marka mağazaların yer aldığı 5. Cadde (5th Avenue)


Brooklyn (Bridge) Köprüsü


Metropolitan (Museum of Art) Sanat Müzesi


Madison Square Garden


New York (Stock Exchange) Merkez Borsası


Trump Tower


Birleşmiş Milletler Binasi (UN Building)

sayılabilir.

YEMEK

New york’ta her ülkenin yemek kültüründen örnekler görmek mümkündür. Restoranlar yerine göre değişmekle birlikte genelde modern ve temizdir, geniş menülere ve değişken fiyatlara sahiptirler. Restoranlar çeşitli biçimlerde ve büyüklüktedir, fast food'lardan, self-servis restoranlarına, masa servisinden fişli servise kadar çok sayıda çeşit vardır.
En ekonomik yemekler tabii ki fast food restoranlarında olacaktır. Ortalama menu fiyatları 3 $ - 7 $ aralığında olmakla beraber porsiyonlar Türkiye’deki fast food restoranlarına göre daha büyük ve doyurucudur. Diğer restoranlarda fiyat aralığı daha yüksektir.
Ayrıca bulunduğunuz yere göre kesinlikle 24 saat açık olan restoranlar bulmak mümkündür.

KONAKLAMA

New York City’de ve de özellikle Manhattan’da ev yada oda kiraları Amerika'nın diğer birçok şehrine göre daha pahalıdır. Brooklyn, Bronx ve de Queens bölgeleri kiralar açısından Manhattan’a göre daha uygun bölgelerdir.
Kısa süreli konaklamalarda fiyatlar kalınan otelin konforuna, sunulan hizmete ve de otelin yerine göre çok farklılıklar göstermektedir (50 $ - ...... $ gecelik tek kişi).
Öğrenci olarak hostel tipi konaklama bütçenizi sarsmamak için çok daha uygun olacaktır (15 $ - 50 $ gecelik tek kişi). Fakat hostellerde önceden kesin rezervasyon yapmazsanız yüksek sezon olan Mayıs-Eylül ayları arasında yer bulmak oldukça güç olmaktadır.

ALIŞVERİŞ

New York City’de New York Soho, Time Square, 5. Cadde (5th Avenue) gibi New York ile özdeşleşmiş bölgeler vardır. Bu caddelerde lüks mağazalarla ve dünyanın ünlü markaları ile karşılaşabilirsiniz. Eğer daha otantik ve farklı objeler ilginizi çekiyorsa, Chinatown ve Little Italy sizler için uygun mekanlar olacaktır. Bu mahallelerde kurulan ufak pazarlardan, bir çok değişik obje satın alabilirsiniz. Elektronik ürünler için ise, küçük, iade garantisi vermeyen, özellikle turistlerin yoğun oldukları mekanlarda bulunan mağazalar yerine büyük elektronik zincir mağazaların garantili ürünlerini tercih etmek uzun vadede sizler için daha karlı olacaktır.

GECE HAYATI

New York'ta her türden eğlencenin sunulduğu gece hayatı son derece renkli ve canlıdır. Ağırlıklı olarak Manhattan'da ve özellikle Village ve Soho bölgelerinde yoğunlaşan New York'taki bar ve gece klüplerinin hepsi hakkında bu devasa şehirde bilgi sağlamak neredeyse imkansız. New York'daki popüler gece klübleri, barları, pubları ve kafeleri ile ilgili detaylı bilgilere asagidaki linkten ulaşabilirsiniz.

KÜLTÜR, SANAT ve EĞLENCE

New York, eğlencenin bütün yıl boyunca hiç durmadan sürdüğü bir şehirdir. BU sehirde ilgi alanınız fark etmeksizin kendinize uygun bir şeyler bulacağınızdan emin olabilirsiniz. Tiyatro, kabare ya da deneysel bir oyun seyretmek için Broadway sizin için uygun bir yer olacaktır. Müzikle ilgileniyorsanız, Met’te muhteşem bir opera izleyebilir ya da Village’deki küçük kulüplerde sahne alan caz gruplarını dinlemeye gidebilirsiniz ya da devasa gece kulüplerinden birinde arkadaşlarınızla dans edebilirsiniz. Ya da şehirdeki sayıları oldukça fazla olan sinemalardan birinde en yeni Hollywood filmlerinden birini seyredebilirsiniz.

Şehirde sanatla ilgili olup biteni New York Times ileVillage Voice gazetelerinde ve New York ile New Yorker dergilerinde bulmak mümkündür. Ayrıca New York Convention and Visitors Bureau’sundan, şehirde yapılacak ve görülecek her şeyle ilgili resmi bilgi almak mümkündür. Popüler gösterilerin biletleri haftalar öncesinden bitebilir, bu yüzden biletlerinizi çok önceden almanız iyi olacaktır. Biletlerinizi büyük ve tanınmış acentalar olan Telecharge, Ticketmaster ve Ticket Central gibi yerlerden de temin etmek mümkündür.

Ayrıca NYC & Company Visitor Information Center’dan televizyon şovlarına, konserlere ve özel gösterilere davetiyeler edinilebilir. Film veya tiyatro galalarına ücretsiz veya çok ucuz biletler, New York Times, Daily News gibi yayınlarda ilan edilir.

Broadway’de, Hollywood yıldızlarının rol aldığı, inanılmaz miktarlar harcanarak sahnelenen ve kapalı gişe oynayan “büyük prodüksiyonlar” izlemek mümkündür. Gösterimde olan oyunlar arasında Les Misérables gibi uluslararası oyunlar, Cats ve Producers gibi özgün New York oyunları, çocukların çok sevdiği Lion King ile 42nd Street gibi eski oyunların yeni versiyonları vardır.

ŞEHİR TURLARI

New York gibi büyük ve karmaşık bir şehirde turlara katılmak size hem zaman kazandıracak hem de ziyaretinizin daha zevkli geçmesini sağlayacaktır. Eğer New York'a kısıtlı bir süre için turistik amaçla gelecekseniz bu turlara katılmak sizin için daha da faydalı olacaktır.

New York’ta birçok tur alternatifi bulunmaktadır. Bunlarla ilgili internet sitelerinin adreslerini ve detaylı bilgiyi her konu başlığı altında bulabilirsiniz.

OTOBÜS TURLARI

Otobüs turları New York'u detaylı bir şekilde gezebileceğiniz en iyi tur şeklidir. Tur otobüsleri şehrin belirli noktalarında duraklara sahiptir. Otobüsler belirli aralıklarla bu duraklara uğramaktadır. Yolcular istedikleri durakta inip gezebilmekte, daha sonra biletlerini göstermek şartıyla yine bu duraklardan turlarına devam edebilmektedirler. Böylelikle bütün şehri bir biletle boydan boya gezme imkanı doğmaktadır. Bu turlarla ilgili detaylı bilgiyi aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz:

LİMUZİN TURLARI

New York’ta limuzin keyfini yaşamak isteyenler için...

HELİKOPTER TURLARI

Bu turlar, New York'u gökyüzünden görmek isteyenlere değişik alternatifler sunmaktadır.

GEMİ TURLARI

New York'un eşsiz siluetini denizden görmek isterseniz katılabileceğiniz birçok tur gemi ve tekne turları ile bilgiyi aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

YÜRÜYÜŞ TURLARI

New York'u rehberler eşliğinde yürüyerek gezmek için aşağıdaki linkler faydalı olacaktır.

Ayrıca daha ayrıntılı bilgiye http://www.ny.com/ adresinden ulaşabilirsiniz...

Kaynak: mci Türkiye

28 Ağustos 2011

Mary Kate ve Ashley Olsen Kardeşler...

Buradan tüm Hollywood yapımcılarına sesleniyorum: Bu iki kıza moda kokan filmler yapılsın. Aynı SATC gibi ya da Gossip Girl gibi diziler...