1 Eylül 2011

İtalya Rehberi...

İtalya'nın gezilesi şehirleri...



ROMA





Roma, İtalya'nın ve Lazio bölgesinin başkentidir. Tiber ve Aniena nehirleri arasında ve Akdeniz'e yakındır. 2.7 milyon nüfuslu (Aralık 2006) şehirde Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın yaşadığı bağımsız devlet Vatikan da yer almaktadır.
Roma, İtalya'nin en kalabalık şehri ve 1290 km²lik yüzölçümüyle Avrupa'nın en geniş yüzeye yayılmış başkentlerinden biridir. Milano,NapoliTorinoBolonyaPalermoCataniaFloransaCenova ve Bari'nin toplamından daha geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Roma Büyükşehir'in toplam nüfusu 4 milyondur.
75 milyar € luk gelirle İtalya'nın toplam milli hasılasının %6.5'ini tek başına kazanır.
2800 yıllık şehir, sırasıyla ve resmi adlarıyla; eski Roma'nın Yani Bizansajandarmanın , Roma Krallığı'nın, Roma Cumhuriyeti'nin, Roma İmparatorluğu'nun, Papalık Yönetiminin, İtalyan Krallığı'nın ve İtalya Cumhuriyeti'nin merkezi ya da başkenti olmuştur.
Roma da, İstanbul gibi, 7 tepe üzerinde kuruludur. Bu tepeler :

Trevi Çeşmesi (Aşk Çeşmesi)


Roma’nın en büyük ve en ünlü çeşmesi olan Trevi çeşmesi heykellerle süslüdür. Buraya bozuk para atarak dilek dileyenlerin dileklerinin gerçekleşeceği söylenir.


Vatikan




1929’dan beri bağımsız bir devlet olarak Papa tarafından idare edilmektedir. Nüfusu yaklaşık 500’dür. San Pietro kilisesi, Papa’nın halkı selamladığı Piazza San Pietro ve Vatikan Müzelerini gezebilirsiniz.


Piazza Navona




Eski bir stadyumun üzerine kurulmuş bu meydan Roma’nın en canlı ve en güzel meydanlarından biridir.


Campo de’Fiori




Roma’nın bu hareketli meydanında sabahları açık hava pazarları kurulur. Çevresindeki tipik İtalyan restoranlarında İtalyan yemeklerini deneyebilirsiniz.


Trastevere




Tever nehrinin diğer yanında bulunan bu yerleşim yeri tipik bir İtalyan kasabası gibidir. Son yıllarda restoranları, barları ve gece kulüpleri ile gece yaşamının önemli bir merkezi haline gelmiştir.



Colloseum 


Colloseum”a giriş paralı. Etrafta gladyatör kılıklı komik tipler dolaşıyor, fotoğraf çektirmek istersen para veriyorsun.
Julius Sezar’ın “sen de mi Brutus” deyip öldürüldüğü noktayı bile görüyorsunuz, adamlar herşeyi saklamışlar, hiçbir şeyi harap etmemişler.


BOLOGNA



Bologna (Italyanca:Bologna Bologna lehcesi:Bulåggna), İtalya'nın kuzeyinde Emilia-Romagna bölgesinde yer alan bir şehirdir. Emilia-Romagna bölgesi ve ayni ismi tasiyan Bologna ili (BO) merkezidir.
"Kızıl Şehir" olarak da anılan Bologna, Orta Çağ mimarisinin birçok örnekleriyle doludur ve ismini de binaların çoğunun kırmızı tuğlalı olmasından almıştır. Aynı zamanda "Bolonez sos" adını bu şehirden almıştır.
FLORENCE

Floransa (Italyanca: Firenze), İtalya'da bir şehirdir. Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinin başkentidir ve kendi ismini tasiyan ilin, Firenze ili merkezidir. Kısa bir dönem, eski İtalya Krellığı'na da başkentlik yapmıştır.
Şehir, içinden geçen Arno Nehri çevresinde kurulmuştur. Çevresindeki yerleşim alanlarıyla beraber yaklaşık bir milyona yakın nüfusa sahip olan şehir, geçmişte olduğu gibi bugün de İtalya ve Avrupa'nın önemli ticaret merkezlerinden biridir.

GENOA

Cenova günümüzde İtalya'nın Ligurya bölgesinde kendi ismini taşıyan Genova ilinin merkezi ve Liguna Bölgesi'nin başkenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komündür.

MİLAN 

Milano (Milano lehcesi: Milan), kuzey İtalya'da bulunan Lombardiya bölgesinde kendi ismin tasiyan Milano ili'nde bulunan bir sehir ve ve bir komündür. Milano Lombardiya bolgesinin ve Milano ili'nin baskentidir.

NAPLES

Napoli (Napoliten lehcesi: Napule) guney İtalya'nin Campania bolgesinde ve kendi ismini tasiyan [Napoli ili]]nde bulunan ve Campania bolgesi ve Napoli ili baskenti olan bir şehir ve yerel idare bakımından bir komindür. Italya'nin nufus itibariyle,Roma ve Milano'dan sonra üçüncü büyük şehridir. Şehir tarih, sanat, kültür, mimari, müzik ve astronomi yönlerinden İtalya'da hayati rol oynamaktadır. İtalya tarihinde 2.800 yıllık geçmisi ve (1285 – 1816 doneminde özerk bir devlet olan) Napoli krallığı başkentliği yapması nedeniyle çok büyük öneme sahiptir.

PİSA

Pisa Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinde ayni ismi tasıyan Pisa ili merkezi olan bir şehirdir.
Ünlü Eğik Pisa kulesi ve icinde Pisa Katedrali ve vaftizhanesi ile birlikte bulunduğu "Piazza del Duomo" bölgesi 1987den itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesi'ne alınmıştır.
Pisa 11. yüzyıl ile 14. yüzyıl arasında İtalya yarımadasının en güçlü 4 deniz cumhuriyetlerinden biri olarak (diğerleri Ceneviz Cumhuriyeti, Venedik Cumhuriyeti ve Amalfi) tarihe geçmiştir. Ayrıca Pisa ünlü bilim adamı Galileo Galilei'nin yaşamış olduğu kenttir.

VENİCE

Venedik (İtalyanca: Venezia /veˈnɛt.tsia/), Kuzey İtalya'nın doğusunda Adriyatik Denizi'nin kuzey kıyılarında, İtalya'ya bağlı ada şehirdir. Yaklaşık 118 adacık üzerine kuruludur. Tarihsel Venedik şehrinde adacıkları birbirinden ayıran 170 kanal ve bunları birbirine bağlayan 400 köprü bulunur.

Hiç yorum yok: